tiistai 26. tammikuuta 2016

Pakko päästä taas kirjoittamaan, sanoo sydän.

Kun päiväkirjan viimeinen sivu tuli toissapäivänä vastaan, päätin vihdoin antaa periksi ja tehdä sen, mitä olin salaa jo jonkin aikaa kaipaillut: aloittaa matkablogin. Ihan alkumetreillä ei tässä kuitenkaan enää olla, vaan päivät reissun päällä ovat sitten viime heinäkuisen startin ehtineet vierähtää viikoiksi ja viikot kuukausiksi. Nyt matkaa on tehty yli puolen vuoden sekä lähes 8000 kilometrin verran, pyörillä.

Se oli yksi ihana, lokakuinen ilta vuonna 2012, pienessä lähipubissa Stoke Newingtonissa, kun me se yhdessä poikakaverini Ryanin kanssa päätettiin: Pyöräiltäisiin Englannista Australiaan, kun opinnot on kasassa. Kumottiin pullo punkkua ja niin päätös oli tehty. Vaikka elämä Lontoossa oli vielä ihan kesken, kutitteli seikkailu jo mahassa.

Sittemmin valmistuimme ja teimme vuoden päivät töitä, kunnes tilillä lusi vihdoin tarpeeksi säästöjä. Kesän saapuessa otimme loparit, katkeransuloisin mutta valmiin fiiliksin. Kaikki reissuun tarvittava oli koottu tyhjentyneen huoneemme nurkkaan, ja uusi pyörä odotti olohuoneessa - se oli paria kuukautta aiemmin saapunut ovellemme jättimäisessä postipaketissa. Nimesin pyörän samana iltana Jodieksi, englantilaisen pyöräilijä-kirjailijan Josie Dewin mukaan.

Vajaan kolmen vuoden jälkeen siitä pubi-illasta, alkoi matka kotioveltamme heinäkuun kuudentena. Suuren seikkailun alun hohdokkuus oli siitä kaukana: me tehtiin iso aamupala ja kannettiin kämppisten avustuksella tavaramme ulos. Ei  sponsoreita, saattojoukkoja tai skumppalaseja, vaan neljä kaverusta tuntemattoman edessä. Tulee ikävä, me taidettiin sanoa. It's been real. 

Polkiessamme matkaan ensimmäistä kertaa painavien pyöriemme kanssa (testiajoon ei ollut aikaa) oli meno aika horjuva. Cranbrook Estaten kerrostalot jäi taakse, ja selkään puhalsi vieno, epätavallinen myötätuuli. Ehkä kymmenen kilometriä Lontoon ulkopuolella tajusin: olin vapaa. Todellisuuden iskiessä vierähti poskelle kyynel, ja muistan vaan olleeni niin onnellinen. Niin hemmetin onnellinen.

Seurasi täpärä ehtiminen Hollantiin suuntaavaan laivaan, ja niin starttasi Euroopan ylitys. Pyöräilimme Alankomaista Belgiaan, Luxembourgin kautta Ranskan ja Saksan rajalla Sveitsiin, sieltä Alppien yli Italiaan, Sloveniaan, Kroatiaan, Bosnia & Herzegovinaan, Serbiaan, Transylvanian vuorille Romaniaan ja Bulgariaan. Aasian puolelle ylitimme lautalla Istanbulissa, mistä alkoi kuukauden mittainen Turkin ylitys. Joulua vietimme ihanassa Georgiassa. Nyt olemme Armeniassa.

Luvassa on kuvia, sanoja ja tunnelmia tien päältä: kulttuurieroja, auringonnousuja, uusia tuttavuuksia, nomadin arkea. Kenties myös itsetutkiskelua, naiivia filosofiointia, kirjoitusvirheitä, surkeitä vitsejä ja väsymyksestä tutisevia jalkoja.

Tai ehkä on parempi jos en lupaa mitään. Katsotaan vaan miten käy.

12 kommenttia:

 1. Siis huh!! Minkälaista matkaamista, super siistiä :)

  VastaaPoista
 2. Hei! Olipa kiva yllätys huomata tää postaus, toivon näkeväni uusia pian. Onnellista matkaa teille! This is relevant to my interests. Terveisin fillarihullu Lontoon suomalainen joka reissasi juuri pitkin Turkkia ja Georgiaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mahtavaa! Missä päin Turkkia & Georgiaa olit??

   Poista
  2. Turkissa olin vaan Istanbulissa mutta Georgiassa kierreltiin maan pohjoisosassa sekä Tbilisissä. Georgian Military Road ja vuoristo siellä pohjoisessa oli ihan mieletön! Sinne pitää päästä joskus paremmalla ajalla uudestaan.

   Poista
  3. Jees, kuulostaa upealta! Noi Georgian pohjoisosat jäi omalta kohdalta vielä kokematta, mutta se ei haittaa - takaisin tulee ehdottomasti vielä viemään tie :)

   Poista
 3. Jes, oonkin malttamattomana odotellut milloin palaat blogin ääreen! :)

  VastaaPoista
 4. Voi, meinasi multakin päästä kyynel kun luin tätä postausta! Kaikkea hyvää teidän seikkailuun, innolla seurailen kuulumisia. :)

  Ja sit haluan myös uudehkona lukijana kiittää Lontoo-blogistasi: löysin tieni sinne vasta vähän aikaa sitten selaillessani briteissä asuvien suomalaisten blogeja UCAS-hakua kuumotellessani. Siitä ei sitten mennytkään ihan hirveän montaa päivää kun ihan sattumien summasta sainkin tietää olevani menossa Skotlannin sijaan Lontooseen. Yhtäkkiä muuttunut tulevaisuus kyllä kieltämättä pelottaa (suurimmaksi osaksi hyvällä tavalla kuitenkin!) ja teksteistäsi ja kuvistasi olen imenyt itseeni voimaa. Uuden äärellä oleminen on niin ihana tunne jännityksineen kaikkineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja näinpä, ihanasti sanottu - uusi, jännittävä elämä edessä pitää vaan uskaltaa ja osata nauttia. Lontoo on upea kaupunki, sen kanssa tulee ja menee sellaisia "kuherruskuukausia" kun kaikki on ihanaa, toisinaan taas kaikki kaupungissa uuvuttaa. Kaupungilla on niin monta puolta, kun on kulkijaa, ja ne omat hoodit löytäessä siitä voi oikeasti tulla koti. Monesti olen ajatellut, että ne ketkä eivät Lontoossa ole viihtyneet, eivät varmaan ole asuneet tai viettäneet aikaa omankaltaisillaan alueilla. Tutkimalla ne löytää :) Niin ja paras neuvoni... osta pyörä ;)

   Aivan hurjasti onnea Lontoo-elämän alkuun!

   Poista
 5. Tää kuulostaa ihan uskomattomalta seikkailulta! :D Löysin sun vanhan blogin viime elokuussa ja se on siitä asti roikkunut kirjanmerkeissä. Oon välillä aina käynyt kurkkimassa löytyiskö jotain juttua tästä pyörärtekestä, mutta vihdoin! Mä unelmoin jostain samantyyppisestä seikkailusta - oon kuullut tarinoita tyypeistä jotka on kävellyt Kiinan halki ja pyöriällyt Afrikan läpi tai muuta hullua, mutta oma juttu on vielä vähän hakusessa. Ehkä mäkin lähde sitten kun mä valmistun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos, huippua! Nyt oma seikkailu suunnitteluun, mars ;)

   Poista